Predgovor


I. UVOD


Celota je objavljena na : Osnovna šola za atije in mamice
Razširjene odlomke lahko preberete še na spletni strani za varstvo otrok  

 
 




Nihče nam ne more dati spričevala za starševstvo. Vsak najpreprostejši aparat ima priložena navodila za uporabo, pri najpopolnejšem evolucijskem bitju pa so jih, žal, pozabili priložiti. Nihče nam ne more zagotoviti, da bomo svoje starševstvo dobro ali slabo opravili. Vse je odvisno od nas samih. Smo pripravljeni na vsakodnevno osebnostno rast? Kako?
Če smo pripravljeni in odprti za sprejemanje in pripravljeni na spremembe, se bomo vsak dan veliko novega naučili, spoznali marsikaj o sebi in se učili obvladovati naša čustva. Na poti boste imeli nešteto priložnosti, s katerimi boste vsakodnevno na preizkušnji kako ravnati.
Lahko pa vse kar delamo, delamo z ljubeznijo in iskrenostjo. Tudi ko nam je težko, ko nas premagujejo negativna čustva, odprimo pot ljubezni in strpnosti. Pri vzgoji pa zgolj ljubezen ne zadošča. Dodati je treba veliko žlico doslednosti, vztrajnosti in odgovornosti sprva do sebe in nato do otroka. Nenehno se boste osebnostno razvijali in rasli.
Preden se odločite za otroka, se vprašajte:
 Morda zato, ker ga imajo pri Jakčevih? Je biti starš moderno? Vidimo v reklamah prikupne nosečnice, ki brezskrbno in ponosno  razkazujejo svoj trebušček?  No, karkoli je že vaš odgovor, je pomembno, da prihaja iz srca in resnične želje postati starš. 
Preden odgovorite, se usedite v tih in miren prostor. Zamižite in si svojega otroka zamišljajte. Nato v mislih odgovorite na to vprašanje.
Pri odgovorih bodite čim bolj iskreni.

Takega kot je na reklami za plenice. 
Takega,  ki govori in vse zna. 
Takega, ki je oblečen po najnovejši modi. 
Takega, ki bo moj. 
Takega, ki me bo ubogal.
Kolikor vas je, toliko je odgovorov. V nečem pa menim, da smo enotni.
Je kdo, ki si ne želi zdravega in srečnega otroka? 
Morda boste nekaj načinov, kako imeti zdravega in srečnega otroka našli v tej drobni knjižici.

Mnogo vprašanj si kot mladi starši postavljate, nekaj odgovorov boste našli ravno tu. Niso pa recepti. Kajti vsak človek je edinstven. Je unikat, je neponovljiv. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Obdobje nosečnosti

GRADNJA OSEBNOSTI