Obdobje nosečnosti

Obdobje nosečnosti je za otroka zibelka 



bodočnosti.



Ste ze slišali kakšno starejšo gospo reči, kako si božansko lepa. Nosečnost te pomlajuje.

Tu bom poskušala predstaviti nekaj najosnovnejših informacij, naj poudarim, res najosnovnejših, ki jih moramo vedeti o nosečnosti in porodu. Vseeno vam svetujem, da poleg vzamete še kakšen učbenik, knjig o tem res ne manjka, in delovni zvezek. Pa na fotke, pisanje posebnih dogodkov in dnevnika ne pozabite. Vse to pridno lepite v DZ (delovne zvezke). Za bolj radovedne priporočam knjigo  P. Leah: Otrok od rojstva do šole. To knjigo boste potrebovali še v drugem razredu. No, jaz jo imam še danes, pa sem že trikrat babi. 

Pridete na prvi pregled h ginekologu ... Sestra vas postavi na tehtnico. Če ste nagnjeni k debelosti, lahko postane ta del pregleda stresen. A naj vas potolažim. Bitjecu v vašem trebuhu je to malo mar. Odlično se počuti. Vsega ima v izobilju, zato je vaša dolžnost, da ste čim bolj navdušeni nad svojim stanjem. Vse jemljite dobronamerno. Ker ste veseli, mu pošiljate podzavestne signale  vaše sreče in zato je tudi on vesel in dobrovoljen.
Zavedajte se, da naša podzavest ne laže, se ne spreneveda. Je odraz naših misli. Počistite vso navlako, ki vas ovira npr. jezo, strah, sovraštvo, zavist ... in se odkrito in iskreno veselite vsakega trenutka, saj je dan sestavljen iz nešteto trenutkov.

Morda se boste vprašali, kako pa naj se ne jezim? Kako naj me ne bo strah?
Kaj je strah? Strah je neka imaginarna stvar, ki lahko postane v naših mislih zelo velika. Bolj ko dovolimo, da vdira strah v naše misli, več ga je. Zakaj bi se že vnaprej bali nečesa, kar ne poznamo? Vsako misel začinimo s strahom. Joj, kako bo? V resnici je strah podcenjevanje naših lastnih moči. Strah ohromi živčne celice, nakar ohromi ves mišični sistem, kar zazna tudi otrok.  Poznala sem mlado nosečnico, ki se je poroda panično bala, ampak kljub srčni želji obeh, da bi imela več otrok, sta ostala pri enem. Strah je rodil sadove. Zaradi ukrčenosti mišic se je mnogo bolj mučila pri porodu, kot če bi bila sproščena.

Ljubezen do malega bitjeca te  varuje in daje moč pred mnogimi strahovi.
Ljubezen je močnejša od strahu.
Med vsakodnevnim delom v službi se zgodi marsikaj. Tudi to, da vam sodelavka reče ali naredi nekaj, kar v vas sproži negativna čustva. Morda vas to razjezi.
Zakaj pa bi se jezili? Ali ste srečni, ko se jezite? Vprašajte se, zakaj vas  je nekaj  razjezilo. Ne tratite svoje energije za negativna čustva.
Na ta in še podobna vprašanja si v svoji notranjosti iščite odgovor.  Hočete biti jezni, strahopetni, zavistni ... ali srečni? Na tehtnico dajte: jeza ali sreča. Odločitev je vaša. Postanite svobodni in prevzemite odgovornost za svoja čustva in svoje življenje.   
Vprašam vas,  ali je kaj na svetu pomembnejše od vaše sreče?

Zakaj bi obremenjevali svojo zavest z gledanjem ali branjem grozljivk,  žalostnih dram, kjer bi morali prelivati solze. V roke vzemite knjige s srečnim koncem, pojdite v gledališče, glejte komedije in veseloigre. Čim več se smejte. Užijte vsak trenutek nosečnosti v popolnosti. Veselite se jutra in dneva, ki je pred vami.  V službi se ne vključujte v pogovore, ki bi vas spravili v slabo voljo. Izogibajte se ljudi, ki bi vam radi zagrenili dan.  Prepire prepustite drugim.  Če mislite, da se morate odzvati na nastavljeno past za prepir, bodite zmagovalec in se raje umaknite. Marsikdo bo sedaj zmajal z glavo in dejal, da je treba pokazati, kdo ima prav. Ampak ni iz trte vzet pregovor - pametni odneha. Bodite pametni, ZANJ. Vaša energija je predragocena.. Ločujte pomembno od nepomembnega. Vi in ON sta najpomembnejša v tem trenutku. 

V prvih mesecih lahko tečete, smučate in počnete vse, kar vas veseli. Pogosto slišim take izgovore: »Saj bi, pa ne morem, zaradi ...« Izogibajte se pogojnika in delajte to, za kar ste se odločili. Ne pustite se zmesti strahovom vaših staršev in drugih pretirano skrbnih prijateljev.  Vem, da vam želijo le najbolje, a včasih nas njihova skrb tako zmede in potre, da neprestano mislimo na omenjeno nesrečo, nezgodo ali kaj se je drugim zgodilo.  Nič od tega. Sedaj je čas vedrih misli, veselja in smeha.
Kako naj imam vedre misli, če ne vem, kje bomo živeli, kako bodo moji sprejeli nosečnost, kako bomo shajali z bornimi dohodki ...?
Verjamem, da imate nekateri težave, a ne obremenjujte se z njimi. Trdno verjemite, da se bo vse lepo uredilo. Vsak pripetljaj vzemite kot dober znak. Npr. razbijete kozarec – recite si to je dober znak. Za dober znak si lahko izberete vse kar mislite, le trdno verjemite, da je to dober znak. Ampak naučene izkušnje o črnem mačku, rezilu, mrzlih tleh, virusih, so tako zasidrane v naših možganih, da je za zmanjšanje vpliva prej naštetih vplivov, potrebna redna vsakodnevna vaja o nasprotnem. Še bolje je, da si dopovedujemo vse bo v redu in v to verjamemo. Samo govor ne zadošča, potrebno si je dovoliti vse dobro. O dobrih stvareh tako redkokdaj govorimo, da je besedišče o pozitivnih dogodkih zelo osiromašeno. Vaša naloga je, da svoje misli redno negujete in ne dovolite vstopa neprijetnim mislim.

Redni obiski pri ginekologu ... se vrstijo. V prvih treh mesecih se še ne zamenja garderoba. Če nosite hlače, boste kmalu začutili, da postaja pas preozek. Odpnite ga, takoj ko vas ovira. Prvega otroka boste začutili v petem mesecu. To je izjemen občutek. Brcnil je, začutili ste ga. Vem, da so očki za ta občutja prikrajšani, ker ne nosijo otroka, a tesna povezanost med ljubečima bodočima staršema to prikrajšanost minimalizira. Žena lahko deli svoja občutja z možem, ki ga enakovredno vključuje v novonastala dogajanja. Verjemite, za mlado bitje sta pomembna oba. Res je mama naravni inkubator, a oče je aktivni soustvarjalec in sooblikovalec in želi biti enakovredno udeležen v prenatalnem obdobju. Otrok, vaša občutja, neprestano sprejema. Dajte že sedaj svojemu otroku vse najboljše. Ne mislim v materialnem smislu, temveč v miselnem. Občutki vašega miru in ljubezni so za novonasalo bitjece naprecenljivi. to je najboljša naložba v prihodnost vašega otroka.
V tem obdobju imate možnost izvedeti ali imate fantka ali punčko. Vsak naj se sam odloči o tem.  Zvečer, ko se umirite, se v mislih pogovarjate z mladim bitjecem. Lahko se vam v sanjah predstavi, saj ste z njim že povezani.
Bliža se čas poroda.

Začnete obiskovati materinsko šolo. Vsako mlado mamico je malo strah, ali bo znala držati malo bitjece v rokah, kako naj ga drži, kje naj ga drži. Bodite brez skrbi. To znate. To je znanje, ki ga evolucijsko nosimo v sebi. Torej vadite na lutki - dojenčku. Se naučite držati dojenčka, previjati. Naučijo vas pravilno dihati.  Zavedajte se, da je rodilo že milijarde in milijarde žensk in so to opravile, nekatere tudi v zelo drugačnih in slabih razmerah, brez učnih ur o dihalnih vajah. Vse bo v redu!!

Ko trebušček raste, začnete spoznavati marsikatero lastnost, za katero ste mislili, da je vi nimate. Odpovedujete se npr. ležanju na trebuhu, avanturističnemu potovanju, super visokim petam ... Odpovedujete se, ker sami tako hočete, v dobro otroka, ki ga nosite. Mama vam je pogosto pravila, da vam manjka vztrajnosti. Ne bo držalo. Postavite rekord v vztrajnem iskanju WC-jev. Povedati želim, da so WC-ji nujna oprema nosečnic. Ne smejo biti predaleč.


Ker to delate iz ljubezni do malega bitjeca, vam kasneje, ko bo mali že večji ali že  pubertetnik in bo postal samovoljen in težaven, ne bo padlo na pamet, da mu očitate, čemu vse ste se morali odpovedati zaradi njega. Spoznate, da niste več tako pomembni, da prvo mesto zavzame ON, čeprav ga še ni.  Znate biti sočutni, potrpežljivi, nežni.
Nosečnost je mnogo bolj pomemben čas, kot se sprva zdi. 
Odkrivate sebe v novi perspektivi. Nikdar več ne bo tako, kot je bilo, ko ste bili še sami. Ampak bo edinstveno! Postali boste MAMA. 



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

GRADNJA OSEBNOSTI